» Israel Report

Israel Report

Få de senaste uppdateringarna om Israel.

Senaste nytt


 • Israel Report

  Nyheter: Israel och Kurderna

  Kurdernas situation har på senare tid uppmärksammats i världens medier. Israel har sedan länge inofficiella relationer med kurderna, inte minst de som bor i Irak.  Sedan USA lämnat Syrien och övergett sina allierade kurderna, kom Nato-landet Turkiet och Ryssland överens om att acceptera Turkiets kontroll över delar av nordvästra Syrien. Resultatet blev att hundratusentals kurder tvingades lämna sina hem och att kurderna tvingades förhandla med Assad-regimen som därmed fick kontroll över deras områden. Den rysk-turkiska överenskommelsen innebar i praktiken att Turkiet erkände Assad-regimens legitimitet.  Att Erdogans förhandlingar skedde med Putin och inte med Assad, visar vilken avgörande roll Ryssland just nu spelar i Syrien.  Kurdistan är ett område i norra Irak, sydöstra Turkiet, nordvästra Iran, nordöstra Syrien och sydvästra Armenien med en stor kurdisk befolkning. Kurdistan har aldrig erkänts som en suverän stat, men de har ett eget språk samt en gemensam historia och kultur.  Irakiska Kurdistan och Israel har inga officiella relationer, även om det finns uppgifter om omfattande kontakter på myndighets- och näringslivsnivå. Både Iran och Syrien har anklagat irakiska Kurdistan för att ha relationer med Israel.  Massoud Barzani, president för irakiska Kurdistan, sade år 2005 att ”etablera relationer mellan kurder och Israel är inte ett brott eftersom många arabländer har band med den judiska staten.”  Den judiska befolkningen i Irak härstammar från den babyloniska fångenskapen och de levde i harmoni med den kurdiska befolkningen i landet långt efter den judiska befolkningens exodus från landet till Israel, åren 1951 och 1952. Det finns tecken på att det fortfarande finns judar som dolt sig i de kurdiska områdena och några har även på senare tid emigrerat till Israel.  År 2004 bekräftade kurdiska ledare som Massoud Barzani och Jalal Talabani, tillsammans med förre israeliske premiärministern Ariel Sharon, Israels goda relationer med den kurdiska regionen i Irak. Och år 2014 uttryckte premiärminister Benjamin Netanyahu sitt stöd för att etablera en oberoende kurdisk stat. Samma år gav en israelisk biståndsorganisation hjälp till kurder, kristna och yezidier i norra Irak som drabbades av IS offensiv.  Den judiska befolkningen i Israel som har en kurdisk bakgrund beräknas till över 150 000, de flesta av dem bor kring Jerusalem. 
  • 07/11 - 2019
 • Israel Report

  Raketregn över Israel

  Första helgen i maj drabbades civilbefolkningen i södra Israel av ett raketregn från Gaza. De Iranstödda terrorgrupperna Hamas och Islamiska Jihad avfyrade hundratals missiler mot civila mål. Israels försvarssystem Iron Dome stoppade 150 raketer.  Närmare 700 raketer avfyrades mot södra Israel av Hamas och Islamiska Jihad från Gaza-remsan i början av maj. Attackerna dödade fyra och skadade närmare 80 personer. Terrorgrupperna avfyrade både raketer mot södra Israel men också långdistansprojektiler mot centrala Israel. Enligt Israels militär försökte grupperna även utföra en terrorattack genom att använda en raketstyrd granat som monterats på en drönare. Granaten landade utan att explodera. På lördag kväll den 4:e maj dödades fyrabarnspappan Moshe Agadi av en raket som träffade hans hem i Ashkelon. En annan man, Moshe Feder, 67, dödades när en missil träffade en bil nära Gaza-gränsen mellan samhällena Yad Mordechai och Sderot. En beduin dödades av splitter från en granatattack på en fabrik i Ashkelon och en 23-årig israelisk man dödades även han av splitter när han sprang mot ett skyddsrum i Ashdod, skriver Jerusalem post. Israels armé ställde trupper längs Gazas gränser efter dessa upprepade attacker. På eftermiddagen söndagen den 5:e maj beslutade Israels säkerhetskabinett att militären skulle intensifiera attackerna mot Gaza.   Hamas-ledare dödade Israels flygvapen bombade därefter närmare 300 mål som tillhörde Islamiska Jihad och Hamas, enligt israelisk militär, som även bekräftade målinriktade avrättningar av terrorgruppen Hamas ledare. Den första attacken träffade 39-årige Hamed Ahmed Abed Khudari, som enligt IDF ansvarat för storskaliga penningtransaktioner från Iran till terrorgrupper i Gaza, skriver Jerusalem post.
Attackerna riktade även in sig på Hamas militära positioner i norra Gaza liksom på ett dussintal privata hem som tillhörde militära befälhavare i Hamas och Islamiska Jihad. Även tunnlar, militära anläggningar, vapenförråd och vapenfabriker träffades. Uppemot 20 palestinier dödades enligt palestinska myndigheter. Natten till måndagen den 6:e maj kom uppgifter från palestinska myndigheter om en överenskommen vapenvila.
  • 19/06 - 2019