» Israel Report

Israel Report

Få de senaste uppdateringarna om Israel.

Senaste nytt


 • Israel Report

  Visste du att: Israel gav Jordanien ansvar för tempelberget 

  När Jordanien ockuperade östra Jerusalem i ett anfallskrig 1948 förstördes 59 synagogor och judarna fördrevs. När Israel erövrade områdena i ett försvarskrig 1967 gav de ändå Jordanien ansvaret för de muslimska helgedomarna på tempelberget.  Islamic Waqf i Jerusalem är en organisation som ansvarar för Al-Aqsa-moskén och Klipp- moskén på tempelberget i Jerusalem. Kungen av Jordanien är ytterst ansvarig för administrationen av Waqf. Jordanien ockuperade östra Jerusalem, samt Judéen och Samarien, i samband med landets anfallskrig mot Israel år 1948 och landet annekterade sedan områdena efter att ha fördrivit alla judar från östra Jerusalem. Deras egendomar beslagtogs och 58 synagogor i de ockuperade delarna av staden förstördes. Jordaniens kung Abdullah mördades år 1951 vid Al Aqsa-moskén. Kung Hussein beslutade år 1965 att bygga ett palats i östra Jerusalem för att markera Jordaniens suveränitet. Planerna övergavs när Jordanien förlorade kontrollen över området under sexdagarskriget 1967. När Israel i samband med kriget erövrade gamla staden i Jerusalem lät Israel ändå Jordanien behålla ansvaret för tempelberget. Jordanien lade sedan ned sina anspråk på den så kallade Västbanken och Östra Jerusalem år 1988 och undertecknade sedan ett fredsfördrag med Israel 1994 där Israel åtog sig att respektera Jordaniens roll för ”muslimska heliga helgedomar i Jerusalem”. Israel slog då även fast att landet kommer att respektera Jordaniens historiska roll när förhandlingar om platsens permanenta status blir aktuell. 
  • 12/02 - 2020
 • Israel Report

  Företag och forskning: Innovationer, högteknologi – och dialog 

  Innovationer, högteknologi – och dialog  Israeliskt innovationscenter i Jaffa vill dela med sig av kunskaper och uppfinningar till palestinierna.  Peres Center for Peace and Innovation grundades år 1996 av Israels förre president Shimon Peres. Centret vill främja utveckling i regionen inom områden som jordbruk och vatten, näringsliv och ekonomi, ledarskap, kultur, media och konst, medicin och hälsovård, samt sociala medier och informationsteknologi. När det gäller jordbruk, vatten och miljö verkar centret för att underlätta forskning och samarbeten kring odling, miljöskydd, vattenkvalitet och skadedjurshantering. Peres Center for Peace and Innovation arbetar även för att skapa interaktion mellan israeler och palestinier inom affärsområden som högteknologi, konfektyr, mat, textil- och skotillverkning. Tillsammans med läkemedelssektorn i Israel verkar Peres Center för att skapa ett oberoende palestinskt läkemedelssystem och att ge humanitär medicinsk hjälp till palestinska barn. Projekten inkluderar ett program som möjliggör behandling av palestinska barn på israeliska sjukhus och ett program för utbildning av palestinska läkare. 
  • 12/02 - 2020
 • Israel Report

  Judiska högtider: Tu BiShvat – trädens högtid

   Omkring en miljon träd planteras via Keren Kajemet Israelfondens försorg i samband med helgen Tu BiShvat som infaller den 15:e i månaden Shvat.  Tu BiShvat är en högtid som inleds den 15:e i den judiska månaden Shvat. Högtiden började i år vid solnedgången den 10 februari och slutade på kvällen den 11 februari. Tu BiShvat kallas även trädens nyår. I dagens Israel firas dagen som en ekologisk miljödag då träd planteras i hela landet. Tusentals skolbarn, familjer och andra grupper planterar träd tillsammans med Keren Kajemet. Tu BiShvat är även den israeliska arborist-dagen och på israeliska kibbutzer firas högtiden som en jordbruksdag. På Tu BiShvat år 1890 tog Rabbi Ze'ev Yavetz ut sina elever i naturen för att plantera träd, en tradition som togs över år 1901 av Keren Kajemet, en organisation som övervakade landåtervinning och skogsplantering i landet Israel. I enlighet med tanken om Tu BiShvat som en markering av naturens pånyttfödelse har många av Israels stora institutioner valt denna dag för sin invigning. Hörnstenarna för det hebreiska universitetet i Jerusalem skedde på Tu BiShvat år 1918 och Knesset invigdes på Tu BiShvat år 1949.
  • 12/02 - 2020
 • Israel Report

  Historisk tillbakablick: Exodus sista resa

  Händelserna kring fartyget Exodus och dess 4500 passagerare där flertalet överlevt Förintelsen blev en katalysator som skyndade på staten Israels bildande.  Efter andra världskriget, efter att Nazi-tyskland hade mördat omkring sex miljoner judar mitt i Europas hjärta, levde en kvarts miljon judar i flyktingläger i främst Tyskland och Österrike. Sionistiska organisationer försökte smuggla dessa flyktingar till Medelhavet för att därifrån transporteras vidare till det brittiska Palestina-mandatet. S/S Exodus var ett fartyg med omkring 4500 judiska flyktingar, mestadels från Förintelse-lägren, som i juli 1947 skulle resa till nuvarande Israel från Frankrike. Fartyget hade köpts in av den judiska organisationen Haganah och kaptenen Ike Aronowicz tillhörde Palmach, Haganahs militära gren. Efter en vecka nådde fartyget sitt mål. Den brittiska flottan förföljde Exodus och bordade fartyget på internationellt vatten, vilket passagerarna motsatte sig. Brittiska soldater tog till våld och tre personer dog och flera andra skadades.    Sänktes i Haifa  Exodus sänktes utanför Haifa och den brittiska regeringen beslutade först att passagerare från Förintelse-lägren skulle deporteras via tre andra fartyg till Frankrike. Där krävde franska myndigheter att landstigningen skulle ske frivilligt, vilket passagerarna vägrade. Fartygen seglade då vidare till Hamburg, till det land som hade byggt och administrerat Förintelse-lägren. Passagerarna fick tas i land med våld och scener med brittiska soldater som använde våld mot utmattade överlevande skapade rubriker i hela världen. Inom ett år hade över hälften av de ursprungliga passagerarna gjort ytterligare försök att emigrera till Palestina, vilket ofta slutade med ett interneringsläger i Cypern. Storbritannien fortsatte med dessa interneringsläger tills de formellt erkände staten Israel i januari 1949, då fångarna fick resa till Israel. År 1958 publicerade författaren Leon Uris boken Exodus, som delvis bygger på fartygets historia. När boken kom ut i pocketformat år 1965 hade boken med hård pärm redan sålt i mer än fem miljoner exemplar och var redan då bland de 10 bäst säljande böckerna på New York Times topplista. 
  • 12/02 - 2020
 • Israel Report

  Nyhet: Trump presenterade fredsplan för Mellanöstern

  Den 28 januari presenterade USA:s president Donald Trump en fredsplan för Mellanöstern på en presskonferens i Vita huset tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Planen har tagits fram av Jared Kushner, seniorrådgivare och svärson till USA:s president.  Den ekonomiska delen av planen släpptes den 22 juni i fjol. 50 miljarder dollar ska investeras i området, främst i de palestinska områdena, men även i Egypten, Jordanien och Libanon. Investeringen, som bland annat förutsätter en fri marknad, skydd av privat ägande och antikorruptionsåtgärder, ska finansieras främst av arabstater och investerare. Det uttalade målet är att fler än en miljon arbetstillfällen ska skapas och att de palestinska områdena ska lyftas ut ur fattigdom.  Donald Trumps fredsplan, som han kallat ”Århundradets uppgörelse”, föreslår en palestinsk stat med huvudstad i utkanten av östra Jerusalem. En framtida stat ska upprättas först efter att flera villkor uppfyllts: Terrororganisationerna Hamas och Islamiska Jihad måste avväpnas, Israel ska erkännas som en judisk stat, löneutbetalningar till terrorister och deras familjer ska upphöra, läroplaner och läroböcker som uppmuntrar till hat, fiendskap och brott mot israeler ska tas bort.  Palestinierna ska även ha infört ett en konstitution som upprätthåller rättsstatens principer: pressfrihet, fria och rättvisa val, respekt för de mänskliga rättigheterna, skydd för religionsfrihet och för religiösa minoriteter.  Jerusalem Israels huvudstad  Fredsplanen ger Israel tillgång till hela Jordandalen och bekräftar Israels rätt till Jerusalem som odelad huvudstad. Tempelberget ska även fortsättningsvis kontrolleras av Israel men stå under Jordaniens förvaltarskap. Palestinierna får delar av Negevöknen.  Storbritanniens Boris Johnson har gett sitt stöd till fredsplanen. Även arabstater som Marocko, Egypten, Oman, Bahrain, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, liksom EU-landet Frankrike, har uttalat ett visst stöd. Förenade Arab-förbundet och Islamiska konferensen har förkastat fredsplanen, liksom palestinierna själva. Även Jordanien och Turkiet har tagit avstånd från den. 
  • 12/02 - 2020
 • Israel Report

  Nyheter: Israel och Kurderna

  Kurdernas situation har på senare tid uppmärksammats i världens medier. Israel har sedan länge inofficiella relationer med kurderna, inte minst de som bor i Irak.  Sedan USA lämnat Syrien och övergett sina allierade kurderna, kom Nato-landet Turkiet och Ryssland överens om att acceptera Turkiets kontroll över delar av nordvästra Syrien. Resultatet blev att hundratusentals kurder tvingades lämna sina hem och att kurderna tvingades förhandla med Assad-regimen som därmed fick kontroll över deras områden. Den rysk-turkiska överenskommelsen innebar i praktiken att Turkiet erkände Assad-regimens legitimitet.  Att Erdogans förhandlingar skedde med Putin och inte med Assad, visar vilken avgörande roll Ryssland just nu spelar i Syrien.  Kurdistan är ett område i norra Irak, sydöstra Turkiet, nordvästra Iran, nordöstra Syrien och sydvästra Armenien med en stor kurdisk befolkning. Kurdistan har aldrig erkänts som en suverän stat, men de har ett eget språk samt en gemensam historia och kultur.  Irakiska Kurdistan och Israel har inga officiella relationer, även om det finns uppgifter om omfattande kontakter på myndighets- och näringslivsnivå. Både Iran och Syrien har anklagat irakiska Kurdistan för att ha relationer med Israel.  Massoud Barzani, president för irakiska Kurdistan, sade år 2005 att ”etablera relationer mellan kurder och Israel är inte ett brott eftersom många arabländer har band med den judiska staten.”  Den judiska befolkningen i Irak härstammar från den babyloniska fångenskapen och de levde i harmoni med den kurdiska befolkningen i landet långt efter den judiska befolkningens exodus från landet till Israel, åren 1951 och 1952. Det finns tecken på att det fortfarande finns judar som dolt sig i de kurdiska områdena och några har även på senare tid emigrerat till Israel.  År 2004 bekräftade kurdiska ledare som Massoud Barzani och Jalal Talabani, tillsammans med förre israeliske premiärministern Ariel Sharon, Israels goda relationer med den kurdiska regionen i Irak. Och år 2014 uttryckte premiärminister Benjamin Netanyahu sitt stöd för att etablera en oberoende kurdisk stat. Samma år gav en israelisk biståndsorganisation hjälp till kurder, kristna och yezidier i norra Irak som drabbades av IS offensiv.  Den judiska befolkningen i Israel som har en kurdisk bakgrund beräknas till över 150 000, de flesta av dem bor kring Jerusalem. 
  • 07/11 - 2019