» Israel Report

Israel Report

Få de senaste uppdateringarna om Israel.

Senaste nytt


 • Bildtext Foto: Nasa Tillgången till vatten i Galileiska sjön och i Jordan-floden påverkar Israel, Västbanken, Libanon, Syrien och Jordanien.
  Israel Report

  Visste du att: Rekordhög vattennivå i Galileiska sjön

    Nederbörden fortsätter i norra Israel och Galileiska sjön fortsätter att stiga. Israels vattenmyndigheter sade i början av mars att vatten-nivån var 209,68 meter under havsytan. Det innebär att endast 88 centimeter återstår för att sjön ska vara fullständigt fylld och nivån är 3,3 meter över än den nedre röda linjen. Enligt vattenmyndighetens beslut i januari innebär detta att endast 38 centimeter återstår till dess att Degania-dammen öppnas Degania-dammen strax under Galileiska sjön i norra Israel reglerar vattennivån i sjön och förhindrar översvämningar. Vattenresurserna i regionen är knappa, och tillgången till vatten i Galileiska sjön och i Jordan-floden påverkar Israel, Västbanken, Libanon, Syrien och Jordanien. Jordanfloden och dess vatten är en central fråga i den arabisk-israeliska konflikten. I januari 1964 sammanträdde Arabförbundet i Kairo och beslutade att avled delar av Jordanflodens källflöden (Hasbani och Banias) till Yarmouk-floden. De arabiska länderna övergav så småningom sitt projekt.
  • 10/03 - 2020
 • Bildtext: Foto: Pixabay Vaccinet mot corona upptäckter som en biprodukt till MIGAL:s utveckling av ett vaccin mot IBV, en sjukdom som drabbar fjäderfän.
  Israel Report

  Det moderna Israel: Israeliskt vaccin mot Corona?

  Forskare i Israel sade i slutet av februari att de bara är några veckor borta från att utveckla ett vaccin mot coronavirus. Myndighetspersoner i landet räknar med att läkemedlet ska finnas tillgängligt inom 90 dagar efter att nödvändiga tester har avslutats, enligt den engelska tidningen Daily Mail. Israels Vetenskaps- och teknikminister Ofir Akunis sade: ”Grattis till MIGAL (The Galilee Research Institute) för detta spännande genombrott. Jag är övertygad om att det kommer att ske ytterligare snabba framsteg, vilket gör att vi kan få fram ett välbehövligt svar på det allvarliga globala COVID-19-hotet.” Efter fyra års forskning som finansierats av Israels vetenskaps- och teknikdepartement har MIGAL:s forskare utvecklat ett effektivt vaccin mot coronavirus IBV, som sedan kommer att anpassas för att skapa ett vaccin mot det Coronavirus som drabbar människor. Ministern Ofir Akunis har instruerat sitt departement att snabbt ta fram alla godkännandeprocesser med målet att få vaccinet ut på marknaden så snabbt som möjligt.   Oralt vaccin Möjligheten upptäcktes som en biprodukt till MIGAL:s utveckling av ett vaccin mot IBV (Infectious Bronchitis Virus), en sjukdom som drabbar fjäderfän. Coronavirus hos fjäderfä har hög genetisk likhet med det som drabbar människan. Eftersom det använder samma infektionsmekanism ökar sannolikheten för att uppnå ett effektivt mänskligt vaccin på mycket kort tidsperiod, skriver MIGAL på sin hemsida. – Med tanke på det angelägna globala behovet av ett humant coronavirusvaccin, gör vi allt vi kan för att påskynda utvecklingen, sade David Zigdon, vd för MIGAL. –  Vårt mål är att producera vaccinet under de kommande 8-10 veckorna och att uppnå ett godkännande inom 90 dagar. Detta kommer att vara ett oralt vaccin, vilket gör det särskilt lämpligt för allmänheten. MIGAL är ett forskningsinstitut som är specialiserar sig på bioteknik och datavetenskap, växtvetenskap, jordbruk och miljövetenskap och livsmedel, näring och hälsa. Företagets anställda inkluderar 90 doktorander och 190 forskare.  
  • 10/03 - 2020
 • Purimfirande i Jerusalem med utklädnad.
  Israel Report

  Judiska högtider: Purim

  Purim är en festival för att påminnas om att judarna blev räddade från Hamans onda avsikter som står omskrivet i Esters bok. Högtiden firas framförallt för att fira livet, en högtid att vara glad och ge till andra. I år firas Purim den 9–10 mars (14:e Adar i den judiska kalendern) och man firar hela dagen med glädje. Det är vanligt att man hälsar på varandra med frasen “Chag Purim Sameach” som betyder ungefär “Glad Purim Högtid”. Om man är religiös så finns det fyra mitzvot, goda gärningar, man följer; 1. Man går till synagogan och lyssnar när Esthers bok läses. När Hamans namn läses upp brukar man göra så mycket oljud som möjligt, ofta genom att slamra med en skramla. 2. Man ger till fattiga; Purim handlar om judisk sammanhållning. Haman försökte döda alla judar, så alla var i fara.. Därför firar också alla nu tillsammans. 3. Man ger gåvor till vänner. Man firar vikten av vänskap och ger därför ofta ätbara gåvor till sina vänner. 4. Man har avslutningsvis en stor måltid, där man bjuder in hela familjen. Traditionen har blivit att alla klär ut sig, barn som vuxna, och anordnar en stor fest var man än är. I mer religiösa samhällen klär barnen ofta ut sig som prinsessan Esther och i mer sekulära områden så kan man se allting, bara fantasin sätter stopp. Sen går alla ut tillsammans och firar med varandra och sprider glädje samtidigt som man äter Hamentashen kaka, (”Hamans öra”), en triangelformad kaka med fyllning.
  • 10/03 - 2020
 • Israel Report

  Historisk tillbakablick: Israels förste premiärminister

  David Ben Gurion utropade staten Israel och blev landets förste premiärminister. Han och hans hustru flyttade år 1953 till ökensamhället Sde Boker för att visa på potentialen i Negev-öknen. David Ben Gurion, eller David Grün som han ursprungligen hette, föddes i polska staden Płońsk, i dåvarande Ryssland. Fadern var aktiv i den framväxande sionistiska rörelsen och David var 10 år när Theodor Herzl skrev boken ”Der Judenstaat”, som argumenterade för en judisk statsbildning som den enda lösningen på de återkommande progromerna och förföljelserna som drabbade judarna i Europa. Uppfylld av sionismens idéer anlände David Grün till Israel, bytte namn till Ben Gurion och engagerade sig politiskt i arbetarpartiet. Sex år efter att David Ben Gurion år 1906 anlände till Jaffa från Płońsk, reste han till Konstantinopel för att studera juridik och kunde så småning tala turkiska flytande. Målet var att på politisk väg arbeta för en judisk statsbildning i det dåvarande Palestina. När det brittiska imperiet tog över området 1917, blev hans resmål London med samma ärende.   Byggde upp landet Mellan första och andra världskriget var Ben Gurion aktiv inom arbetarrörelsen och hjälpte till att bygga upp en rad judiska institutioner i landet, både politiska och militära. David Ben Gurion och hans fru Paula bodde i ett hus i Tel Aviv från början av 1930-talet. Deras bostad i Tel Avis är i dag ett museum som är öppet för allmänheten. Här finns parets möbler fortfarande kvar och dessutom stora delar av David Ben Gurions omfattande boksamling. När David Ben Gurion stod inför beslutet att utropa staten Israel, var det ingen självklarhet för alla judar. Skulle den judiska folkgruppen, efter att de oerhörda vedermödorna under det andra världskriget, drabbas av en ny Förintelse om de omgivande arabiska arméerna angrep? löd resonemangen.   Utropade staten För David Ben Gurion, som nu var 62 år, fanns det ingen återvändo när han nu stod inför det som han drömt om och jobbat för under hela sitt liv. Den 14 maj 1948 utropade han staten Israel. Steget ledde till glädescener i Israel och över hela världen, men också till krig. Samma dag anföll fem arabiska länder med målet att utplåna den nybildade judiska staten. David Ben-Gurion blev både premiärminister och försvarsminister för Israel och vann det efterföljande kriget mot arabstaterna. Israels förste premiärminister insåg att det finns stor potential i Negevöknen i södra Israel. Tillsammans med sin fru Paula tog han själv år 1953 steget från ett bekvämt liv i Tel Aviv nära havet, till att flytta ut i öknen för att visa Israels befolkning på öknens framtida möjligheter för befolkningstillväxt. När han två år senare återigen blev premiärminister bodde David Ben Gurion kvar i kibbutzen i Negev, där han levde fram till sin död år 1973. Sina sista 20 år bodde han alltså i sitt hem i Sde Boker och paret Ben Gurion ligger idag begravda i det närliggande samhället Midreshet Ben-Gurion.
  • 10/03 - 2020
 • Israel Report

  Nyhet: Tredje valet på mindre än ett år

  Demokratiska och öppna val är en sällsynt företeelse i Mellanöstern. På mindre än ett år har det hållits tre parlamentsval i regionen, vilket är något av ett rekord. Alla tre har hållits i Israel och 1,9 miljoner araber med israeliskt medborgarskap har kunnat delta i valen.   I det tredje valet i Israel på mindre än ett år fick den sittande premiärministern Benyamin Netanyahus politiska allians 58 av Knessets 120 platser. Hans parti Likud fick 38 mandat, medan utmanaren Benny Gantz parti Blue and White blev näst största parti med 33 mandat. Tredje största parti blev Arab-majoritetens gemensamma lista som fick 15 platser i Knesset. Netanyahus allianspartier Shas, United Torah Judism och Yamina fick nio, sju respektive sex mandat. Stödet till Arbetarpartiet, det parti som länge var statsbärande i Israel, kollapsade i valet i april 2019 då det endast fick sex platser i Knesset. Partiet slog sig därefter samman med det vänsterorienterade partiet Meretz, en sammanslagning som ı valet nu i mars fick sju mandat i Knesset.   Vågmästarroll Det parti som har vågmästarrollen, men som hittills vägrat att stödja något av de två blocken, är det nationalistiska Yisrael Beiteinu (Israel är vårt hem), som startades av partiledaren Avigdor Lieberman år 1999. Lieberman, som dessförinnan tillhörde Likud, var Israels utrikesminister mellan 2009 och 2015 för att därefter bli försvarsminister. Partiet, som har sin väljarbas bland invånare från det forna Sovjetunionen, fick sju mandat i det senaste valet. Om Liebermans parti, eller åtminstone några enskilda ledamöter i partiet, återigen vägrar att stödja något av blocken, kan det bli ett fjärde parlamentsval i Israel. Yisrael Beiteinu har efter tidigare två val krävt en samlingsregering.   Arabiska väljare Benny Gantz är som regeringsbildare beroende av passivt stöd från Arabiska listan, vilket är kontroversiellt eftersom en sådan regering skulle vara handlingsförlamad vid en eventuell konflikt med Gaza. 1,9 miljoner araber med israeliskt medborgarskap har kunnat delta i valen. Det senaste presidentvalet då araber med palestinskt medborgarskap har kunnat rösta skedde för mer än 15 år sedan, då Mahmoud Abbas valdes i januari 2005. Ytterligare en ingrediens som kan påverka vem som blir regeringsbildare är att Israels riksåklagare Avichai Mandelblit har åtalat Benyamin Netanyahu för korruption. Rättegången började den 17 mars, drygt två veckor efter valet.  
  • 10/03 - 2020
 • Israel Report

  Visste du att: Israel gav Jordanien ansvar för tempelberget 

  När Jordanien ockuperade östra Jerusalem i ett anfallskrig 1948 förstördes 59 synagogor och judarna fördrevs. När Israel erövrade områdena i ett försvarskrig 1967 gav de ändå Jordanien ansvaret för de muslimska helgedomarna på tempelberget.  Islamic Waqf i Jerusalem är en organisation som ansvarar för Al-Aqsa-moskén och Klipp- moskén på tempelberget i Jerusalem. Kungen av Jordanien är ytterst ansvarig för administrationen av Waqf. Jordanien ockuperade östra Jerusalem, samt Judéen och Samarien, i samband med landets anfallskrig mot Israel år 1948 och landet annekterade sedan områdena efter att ha fördrivit alla judar från östra Jerusalem. Deras egendomar beslagtogs och 58 synagogor i de ockuperade delarna av staden förstördes. Jordaniens kung Abdullah mördades år 1951 vid Al Aqsa-moskén. Kung Hussein beslutade år 1965 att bygga ett palats i östra Jerusalem för att markera Jordaniens suveränitet. Planerna övergavs när Jordanien förlorade kontrollen över området under sexdagarskriget 1967. När Israel i samband med kriget erövrade gamla staden i Jerusalem lät Israel ändå Jordanien behålla ansvaret för tempelberget. Jordanien lade sedan ned sina anspråk på den så kallade Västbanken och Östra Jerusalem år 1988 och undertecknade sedan ett fredsfördrag med Israel 1994 där Israel åtog sig att respektera Jordaniens roll för ”muslimska heliga helgedomar i Jerusalem”. Israel slog då även fast att landet kommer att respektera Jordaniens historiska roll när förhandlingar om platsens permanenta status blir aktuell. 
  • 12/02 - 2020